--- Het ABC van Living Rene ---

- Activiteit : Eén woensdag per maand gaan we met de ganse leefgroep op uitstap. We gaan bijvoorbeeld gezellig naar de film, gaan zwemmen, ... Welke activiteiten er gepland worden, kan je nalezen op een overzichtje dat je terugvindt in de leefgroep.
- Begeleiding : In de leefgroep werken vijf begeleiders. Zij zorgen ervoor dat er met de kinderen op een leuke en aangename manier kan samengeleefd worden in de groep. Ook wanneer je het moeilijk hebt, staan ze voor je klaar. De begeleiding gaat samen met jou aan het werk binnen fasering. Tot 19u zijn er steeds drie begeleiders van dienst. Vanaf 19u werken er nog twee begeleiders, waarvan er eentje ook blijft overnachten. Deze begeleider zorgt er ook voor dat iedereen 's morgens op een goede manier naar school kan vertrekken.

- Computerhoek : In de leefgroep is er een computer waar je leuke spelletjes op kan spelen. Ieder kind mag een bepaalde tijd per week, op een op voorhand afgesproken moment op de computer spelen.

- Dokter : Regelmatig komt er een dokter langs op Ter Wende. Bij dringende problemen gaat iemand van de begeleiding met jou naar de dokter, of indien nodig naar het ziekenhuis. Als je ouders dat wensen kan je ook vanuit Ter Wende naar de tandarts gaan. Wanneer je heel erg ziek bent en niet naar school kan, mag je naar huis als dit past voor je ouders. Indien je niet naar huis kan, mag je ook in Ter Wende blijven en is er iemand van de begeleiding die goed voor je zorgt.
- Eigen spullen: In de leefgroep mag je gerust wat spullen van thuis meebrengen. Je moet wel oppassen met kostbare zaken, want ze kunnen beschadigd worden. Je moet dus zorg dragen voor je eigen spullen en voor het materiaal van anderen.

- Fasering: In de leefgroep krijgt elk kind een rupsje. Deze rups bestaat uit gekleurde bollen: gele, groene, blauwe en rode bollen. Op elke bl komt er een puntje te staan we we rond gaan werken. Wie goed zijn best doet, wordt hiervoor beloond. Ook de dingen waar je goed in bent komen op de rups te staan, op de gele bollen. Het rupsje laat zien welke weg je precies aflegt vanaf het moment dat je binnenkomt tot de dat waarop je Ter Wende verlaat.
- Feest : In Leefgroep Rene wordt er heel wat gevierd. Kerstmis, sinterklaas, halloween, verjaardagen, afscheid bij vertrek, zijn allemaal gelegenheden om een feestje te bouwen.

- Groepsgesprek: elke week is er groepsgesprek op maandagavond. Het groepsgesprek is een moment waar de kindren samen met de begeleiding kunnen en mogen praten over het geen er zich in de leefgroep afspeelt. Wanneer je vragen, opmerkingen of problemen hebt met de regels of met iemand, dan mag je dit hier vertellen. Samen met de ganse groep wordt hier dan over gepraat en gezocht naar een oplossing. Ook wanneer je een nieuw werkpunt krijgt wordt dit meegedeeld op het groepsgesprek.
- Gezinsbegeleiding: De gezinsbegeleider heeft regelmatig gesprekken met je gezin (en met jou). Samen praten of spelen jullie over momenten dat het thuis leuk gaat, maar ook over momenten dat het minder goed gaat. Er wordt samen met de gezinsbegeleider en je familie gezocht naar dingen om het thuis voor iedereen aangenamer te maken.
- Helpen in de groep: In de leefgroep wordt er verwacht dat je bij een aantal taken een handje toesteekt: je kamer netjes houden, de tafel dekken of afruimen, de brooddozen afwassen, ... Er is een takenlijstje zodat elk kind precies weet wat hem of haar te doen staat.

- Helpertje: Een helpertje is een ander meisje of jongen van de leefgroep, die jou tijdens de eerste week van je verblijf gaat rondleiden. Hij of zij gaat je bijvoorbeeld vertellen waar je in Ter Wende kan buiten spelen, of hoe je je kamer netjes moet houden.
- Individuele begeleider : elke jongen of meisje krijgt in Leefgroep Rene een individuele begeleider, een IB zoals wij zeggen. Dit is iemand van de begeleiding die jou extra aandacht geeft. Hij of zij staat je bij tijdens de gezinsgesprekken en schrijft ook de verslagen waarin staat hoe je het doet in de leefgroep. Je IB heeft ook gesprekjes met jou over hoe het met je gaat, je werkpuntjes, de school, ...
- Jeugdrechtbank : Zoals het woord het zegt is de jeugdrechtbank een rechtbank voor jongeren en kinderen. Sommige kinderen verblijven in Ter Wende onder toezicht van de jeugdrechtbank. Dit betekent dat een jeugdrechter heeft besloten dat het thuis te moeilijk is geworden en dat er hulp van buitenaf nodig is. Samen met de jeugdrecht, je ouders en ter Wende wordt er gezocht naar oplossingen zodat het beter wordt.

- Kamp : Twee keer per jaar gaan we met de hele leefgroep op kamp. Eén keer tijdens de paasvakantie en één keer tijdens de grote vakantie. We doen dan samen een week lang leuke uitstappen en activiteiten op verplaatsing.
- Kamers: Je mag je kamer zelf leuk inrichten, zodat je je er een beetje thuis voelt. We houden onze kamer netjes en proper.
- Leefregels: Als je met veel kinderen samenleeft in een groep zijn er afspraken en regeltjes nodig om alles goed te laten verlopen. In onze groep zijn er ook heel wat regeltjes die ervoor zorgen dat iedereen fijn kan samen leven.

- Mag dat? : Samen spelen, lachen, gieren, lief zijn, praten, knuffelen, ... Dat mag zeker ! Maar vechten, roepen, pijn doen, schelden, pesten, ... dat mag Absoluut Niet !!

- Nummers: Wanneer je in onze groep komt, krijg je een eigen nummertje. Dit nummer wordt gebruikt om op je koekendoos en op je kasje te zetten. Zo vinden we alles netjes terug. Om te voorkomen dat je kleding zoek raakt, word je nummer (of je naam) in je kleding genaaid. Je kledij kan thuis worden gewassen, maar ook in de wasserij van Ter Wende. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je mooie schoolkleren stuk gaan, want we doen speelkleren aan als we buiten gaan ravotten.

- Ouders: Je mama en papa blijven super belangrijk, ook als je in Ter Wende bent. De Begeleiding zal nauw samenwerken met je ouders en rekening houden met hun vragen. Voor heel wat dingen zal er ook eerst toestemming van je ouders gevraagd worden.

- Potten en pannen: Gezond eten is belangrijk. Daarom wordt er voor ons lekker gekookt in de centrale keuken. Heb je een leuk ideetje voor een menu, laat het de begeleiding weten en de kok zal het proberen klaar te maken. Je mag één ding wat je echt niet lust op het 'lust-niet-lijstje' schrijven. Hier moet je dan niets van eten als het wordt klaargemaakt. Van al de rest moet je op zijn minst proeven. Als we op kamp gaan, kookt de begeleiding samen met de kinderen.

- Qweenie? : Het kan soms zijn dat je het allemaal niet meer weet, en dat er duizend vragen rondtollen in je hoofd. Wees dan niet bang of verlegen om er over te praten of dingen te vragen. Praten kan je zorgen verminderen en je hoofd weer lichter maken.
- Rustig spel : Na elke warme maaltijd is het tijd voor rustig spel. Het is dan de bedoeling dat elk kind zich op een rustige manier bezighoudt. Je kan op je gameboy spelen, televisie kijken of gewoon rustig spelen.

- Respect : Respect hebben voor mekaar en voor het materiaal is belangrijk. We maken geen dingen stuk en we proberen lief te zijn voor mekaar.

- School : In Leefgroep Rene Is er een 'schoolbegeleider'. De schoolbegeleider kan je helpen als je vragen hebt over school, of als er problemen zijn op school. Zij gaat ook naar je school om met de juf of meester te praten en te kijken hoe je het op school doet. Ook je mama en papa kunnen de schoolbegeleider hierover aanspreken.
- Stagiar : Soms komt er een stagiair in de leefgroep. Ze komen in onze groep werken en leren omdat ze later ook leefgroepbegeleiders willen worden.
- Spelkamer : In de spelkamer mogen kinderen spelen, praten en tekenen over alles wat ze maar willen, want kinderen kunnen beter over hun gevoelens spelen dan praten; Als kinderen spelen, kan de psychologe hun problemen en gevoelens beter helpen te begrijpen. Problemen van kinderen lijken kleiner te worden als ze hun gevoelens begrijpen, omdat ze soms dingen voelen die ze niet kennen. Maar dat is best moeilijk en kost veel tijd.

- Telefoneren : In onze leefgroep mag je éénmaal per week bellen, op woensdag. Jou mama en papa mogen elke dag naar jou bellen. Wanneer je een beloning hebt verdiend, mag je ook een keer op een andere dag bellen naar huis, of naar een vriendje.

- Team : Naast de leefgroepbegeleiders zijn er nog mensen die met jou en je gezin gaan werken : de teambegeleider, psycholoog, de PMT-beweegtherapeut,de schoolbegeleider en een psychiater, Dokter Heidi. Al deze mensen zit 1x per week samen om te vergaderen.
- Toekomst : Je zal jezelf waarschijnlijk heel wat vragen stellen over je toekomst : Hoelang moet ik hier blijven? Kan ik na Ter Wende naar huis of niet? Samen met jou, je ouders, de begeleiding en het team, gaan we op zoek naar een antwoord op al deze vragen. Het antwoord zal voor elk kind verschillend zijn. Er wordt gezocht naar de beste oplossing voor jou en je gezin.

- Uitleven : In Ter Wende is er buiten veel plaats om te rollebollen en te spelen. Je kan er ravotten tussen de bomen en het groen. Er is een heus voetbalterrein en speeltuigen. We spelen liever buiten, dan ons binnen te vervelen.

- Verjaardag : In de leefgroep maken we tijd voor je verjaardag. We houden dan een feestje in de leefgroep. Een leuk kadootje mag natuurlijk niet ontbreken. Je mag dan ook een leuke activiteit kiezen om samen met de groep te doen. Happy Birthday !
- Vrije tijd: we vinden een leuke hobby erg belangrijk en zoeken graag samen met jou waar jij blij van wordt. circusschool, sporten, dansen, knutselen, ... : we vinden vast iets wat bij jou past.
- Weekend : Wanneer je in het weekend naar huis gaat, word je vrijdagavond afgehaald door je ouders. Op zondag word je teruggebracht tussen 17u en 19u. Wanneer je niet naar huis kan, verblijf je tijdens het weekend in Ter Wende. je gaat dan vrijdag vanaf 18u naar het weekendteam. De weekendbegeleiders zorgen daar voor jou. Tijdens het weekend zijn kinderen van alle leeftijden samen. Er is meestal een groepje van maximum 6 kinderen. We maken zeker tijd voor leuke dingen.
- X-tra's : Binnen fasering kan je heel wat beloningen verdienen. Welke beloning hangt af van de rupsbol waarin je je bevindt. Zo kan je bijvoorbeeld in de 1e groene bol een extra koek mee nemen naar school en in de eerste blauwe bol een kwartier langer opblijven. We hebben een beloningsmap waarin alle extra's staan.

- Yoghurt : Yoghurt is gezond, snoepen niet. De begeleiding kiest ervoor dat jullie geen snoep van thuis mogen meebrengen. Koeken en drankjes voor op school mogen wel. Let op: Dit betekent niet dat je nooit mag snoepen. In de leefgroep is er een heuse snoepwinkel, waar je één keer per week met je zakgeld snoep kan kopen !

- Zoektocht : Je verblijf op Ter Wende is een heuse zoektocht naar hoe het anders kan. Op Ter Wende worden jij en je gezin geholpen door een team van specialisten die elk vanuit hun expertise hun uiterste best doen om jou zo goed mogelijk te helpen.
- Zakgeld: Een beetje zakgeld hebben is altijd leuk. Je kan dit gebruiken voor leuke dingen zoals in de snoepwinkel, of je kan er iets leuks mee kopen op activiteit. Als je veel spaart, kan je misschien zelfs een keer naar de speelgoedwinkel gaan.