Ons aanbod
Ter Wende heeft drie horizontale leefgroepen met maximum tien jongeren. Al onze leefgroepen zijn gemengd.
Tijdens de weekends worden de jongeren samengebracht in één verticale weekendleefgroep
Waaruit kan het aanbod van Ter Wende bestaan ?
Onze missie kiest resoluut voor 'creatieve zorg-op-maat'. We richten ons steeds naar gezinnen met een nood aan intensieve ondersteuning. Ons aanbod wordt steeds gedragen door een interdisciplinair team, onder leiding van de teambegeleider.
Dit team zorgt voor deskundige begeleiding op verschillende levensdomeinen en bestaat uit leefgroepbegeleiders, gezinsbegeleiders, schoolbegeleider en individuele therapeuten.
Dit team zorgt voor deskundige begeleiding op verschillende levensdomeinen en bestaat uit leefgroepbegeleiders, gezinsbegeleiders, schoolbegeleider en individuele therapeuten.
- De leefgroepbegeleiders sturen het opvoedingsproces in de dagelijkse leefsituatie in de leefgroep, in voortdurende overleg met de belangrijkste levenscontexten van de jongeren: ouders en school. Elke jongere krijgt een vaste vertrouwenspersoon, de IB (individuele begeleider). Deze begeleider is de belangrijkste aanspreekpersoon voor ouders en jongere.
- De gezinsbegeleid(st)er is verantwoordelijk voor het samenwerkingsproces tussen het thuismilieu en ter Wende. Ze begeleidt de therapeutische processen met het oog op de noodzakelijke evoluties in de relatie tussen de jongere en zijn familiale achterban. Ze organiseert waar nodig bemiddeling tussen familie, de verwijzers en de hulpverleners. Samen met andere collega's organiseren de gezinsbegeleiders ook oudergroepen.
- De schoolbegeleider onderhoudt de contacten met schooldirecties, leerkrachten en CLBcentra. Hij ondersteunt de leefgroep en de ouders in de opvolging van de schoolse situatie en bemiddelt waar nodig tussen al deze partijen.
- De individuele therapeuten stimuleren jongeren in het ontdekken en aanwenden van hun creatieve, sociale en motorische vaardigheden. We hebben een aanbod muziektherapie en psychomotore therapie.
- Voor jongeren die in Ter Wende verblijven en tijdelijk niet naar school gaan, is er onze eigen interne dagbegeleiding. In deze werking voorzien we een zinvolle dagbesteding, gelinkt aan het schoollopen. De inhoud van deze dagbesteding is zeer uitlopend.
- De psycholoog is verantwoordelijk voor de psycho-diagnostiek en de individuele psychotherapeutische begeleiding.
- De psychiater draagt de therapeutische eindverantwoordelijkheid en stimuleert het team maximaal om zelf oplossingen te creëren.
- De huisarts volgt de algemene hygiëne en de gezondheid van de jongeren op.
De efficiënte werking van het centrum wordt mede mogelijk gemaakt door :
- de administratieve medewerkers
- de technische medewerkers
- de onderhoudsmedewerkers
- de directie
We bieden naast onze residentiële werking, die verscheidene vormen kan hebben, ook een ambulante werking aan.
Voor we aan een traject beginnen, staan we in een of meerdere intake gesprekken uitgebreid stil bij wederzijdse verwachtingen van alle partijen: ouders, jongere, reeds betrokken hulpverleners en eventueel ook jeugdrechtbank.
Wanneer er een begeleiding in Ter Wende opstart, staat in de eerste periode vooral elkaar leren kennen centraal. Na een vier-tal maanden wordt er een handelingsplan opgemaakt, samen met ouders, jongere, doorverwijzer en het ganse team. Hierin worden de belangrijkste doelstellingen en samenwerkingsafspraken vastgelegd. Tijdens 3 à 4 maandelijkse bijeenkomsten en overlegmomenten wordt dit plan steeds opnieuw bijgestuurd.
Ons kwaliteitshandboek geeft een vollediger beeld van onze werking. U kan het volledige kwaliteitshandboek hieronder downloaden.
kwaliteitshandboek_twe_versie_2022.pdf |